Melding Spreekrecht

Ervaringen met uitgebreid spreekrecht

Per 1 juli 2016 is de uitbreiding van het spreekrecht voor slachtoffer en nabestaanden een feit. Het bestuur van LANGZS is erg benieuwd naar de ervaringen van slachtoffers en nabestaanden en diens advocaten met het uitgebreide spreekrecht.

Hoe reageren rechters op opmerkingen van het slachtoffer over bijvoorbeeld de bewijsconstructie of de strafmaat? Hoe lang krijgt het slachtoffer de tijd om te spreken? Wordt het slachtoffer, naar aanleiding van wat hij of zij op zitting verklaart, als getuige gehoord en hoe verliep dit verhoor?

De voorzitter van LANGZS voerde op 7 juli 2016 met mr. Wim Anker bij Radio 1 een debat over de uitbreiding van het spreekrecht. Anker is fel tegenstander van deze uitbreiding. Hij gaf aan dat zijn kantoor scherp de consequenties van de wet gaat volgen en vooral hoe de sfeer in de rechtszaal zal zijn na de wetswijziging. Met de verzamelde meldingen wil Anker in juli 2017 de Tweede Kamer verzoeken om de wet te heroverwegen. Mede om hier een gefundeerd verhaal tegenover te stellen, wil het bestuur uw ervaringen verzamelen.

U kunt uw ervaringen delen door een e-mail te sturen naar spreekrecht@langzs.nl of door onderstaand formulier in te vullen.

Spreekrecht

  • (*) Verplichte velden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.