-PERSBERICHT-
Oproep aan slachtoffers en nabestaanden: dien een aanvraag in bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven!
Bent u slachtoffer van een ernstig gewelds- of zedendelict of nabestaande van een slachtoffer van ernstig geweld of een dood door schulddelict? Dan heeft de wijziging van de Wet schadefonds geweldsmisdrijven mogelijk gevolgen voor u. In dit persbericht leest u wat deze gevolgen voor u kunnen zijn.
Wijziging Wet schadefonds geweldsmisdrijven
Per 1 juli 2016 is de Wet schadefonds geweldsmisdrijven gewijzigd. Met de wijziging van de Wet wordt het ook voor nabestaanden van slachtoffers van dood door schulddelicten mogelijk om een aanvraag in te dienen voor een financiële tegemoetkoming uit het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Daarnaast is de termijn voor het indienen van een aanvraag uitgebreid van 3 naar 10 jaar.
Wat betekent dit concreet voor mij?
Bent u slachtoffer van een ernstig gewelds- of zedenmisdrijf? Dan kunt u tot 10 jaar na de datum van het misdrijf een aanvraag bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven indienen. Bent u nabestaande van een slachtoffer van ernstig geweld? Dan kunt u tot 10 jaar na de dag van het overlijden van het slachtoffer een aanvraag indienen. Een aanvraag was voorheen tot 3 jaar na dato mogelijk.
Bent u uw naaste verloren door een dood door schulddelict (de meest bekende is de dood door een verkeersongeval van artikel 6 Wegenverkeerswet)? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een uitkering uit het Schadefonds. De uitkering bedraagt € 5.000,00 en is een tegemoetkoming voor uw leed en de eventueel door u geleden financiële schade. Daarnaast komt u mogelijk in aanmerking voor een extra tegemoetkoming voor uitvaartkosten en inkomstenderving door het overlijden van uw naaste. U kunt uw aanvraag tot 10 jaar na het overlijden van uw naaste indienen. Ook andere personen dan nabestaanden die de uitvaartkosten voor het slachtoffer hebben betaald kunnen in aanmerking komen voor een tegemoetkoming.
Een voorbeeld: stel u bent op 25 juli 2006 het slachtoffer geworden van een ernstige mishandeling. U kunt dan tot en met 25 juli 2016 een aanvraag bij het Schadefonds indienen. Ofschoon een termijnoverschrijding altijd nog voorgelegd kan worden en soms verschoonbaar is.
Oproep aan slachtoffers en nabestaanden: dien een aanvraag in!
Bent u in de afgelopen 10 jaar een naaste verloren door een dood door schuld- of geweldsdelict? Of bent u in deze periode zelf slachtoffer geworden van een ernstig geweldsmisdrijf? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een uitkering uit het Schadefonds Geweldsmisdrijven. U kunt via de website van het Schadefonds Geweldsmisdrijven een aanvraag indienen. Voor hulp bij het indienen van de aanvraag kunt u contact opnemen met uw advocaat of Slachtofferhulp Nederland. Hierbij wordt wel opgemerkt dat het Schadefonds Geweldsmisdrijven niet meer apart tegemoet komt in de rechtsbijstandkosten die u voor het indienen van een aanvraag maakt.
Disclaimer: bovenstaande betreft uitdrukkelijk geen juridisch advies waaraan rechten ontleend kunnen worden.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mr. Richard Korver, voorzitter van stichting LANGZS, via het telefoonnummer 020 – 535 75 65 of via voorzitter@langzs.nl.