-PERSBERICHT-
De Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen kinderen, Corinne Dettmeijer, publiceert vandaag haar nieuwe rapport ‘Ontucht voor de rechter. Deel 2: De straffen’ en trekt daarin harde conclusies over de strafmotivering en toepassing van strafmodaliteiten door rechters bij ontuchtzaken. De ervaringen in de praktijk van slachtofferadvocaten onderschrijven de conclusies uit het rapport van de Nationaal Rapporteur.
Gespecialiseerde slachtofferadvocaten, verenigd in Stichting Landelijk Advocaten Netwerk Gewelds- en Zeden Slachtoffers (LANGZS) richten zich op de juridische bijstand aan slachtoffers van ernstige gewelds- en zedenmisdrijven. Zij komen in de praktijk regelmatig tegen dat door de rechter niet begrijpelijk wordt gemaakt waarom een bepaalde straf wordt opgelegd. LANGZS kan zich daarom vinden in de kritiek van mevrouw Dettmeijer dat in veel vonnissen door rechters te weinig gemotiveerd wordt ter verduidelijking van de strafmaat. Dikwijls wordt slechts volstaan met een algemene opmerking als ‘dat rekening is gehouden met alle omstandigheden van het geval’. Dat doet niet alleen geen recht aan de verdachten, maar zeker ook niet aan de slachtoffers.
Tevens is LANGZS het met de Nationaal Rapporteur eens dat het opmerkelijk is dat nauwelijks gebruik wordt gemaakt van het beroepsverbod, en dat terwijl deze bijkomende straf speciaal voor zedendelicten is gecreëerd. In de ogen van LANGZS maken zowel het OM als de rechtspraak nog veel te weinig gebruik van het beroepsverbod. Het is een passende maatregel die in veel zaken behulpzaam kan zijn ter voorkoming van recidive.
Slachtofferadvocaten vinden ook dat rechters de beschikbare strafmodaliteiten bij het opleggen van de straf beter zouden moeten benutten en dat daarmee maatwerk geleverd kan worden dat ook recht doet aan de slachtoffers. Stichting LANGZS pleit daarom eveneens voor duidelijke strafmotivering en het ten volle aanwenden van de wettelijke mogelijkheden bij het bepalen van de straf bij ontuchtzaken.
Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met mr. Richard Korver, voorzitter van stichting LANGZS, via telefoonnummer 020 – 535 75 65 of via voorzitter@langzs.nl.
Klik hier voor het persbericht in PDF-formaat.