-PERSBERICHT-
Per vandaag is de Wet ter aanvulling van het spreekrecht van slachtoffers en nabestaanden in het strafproces in werking getreden. Het is voor slachtoffers en nabestaanden van slachtoffers van ernstige gewelds- en zedendelicten vanaf nu mogelijk om tijdens de zitting vrijuit te spreken. Hun spreekrecht is niet meer aan strikte voorwaarden verbonden.
Veel slachtoffers en nabestaanden vonden het frustrerend dat zij zich bijvoorbeeld niet mochten uitlaten over de door hen gewenste wijze van afdoening (straf/maatregel/bijzondere voorwaarden) of over de bewezenverklaring, maar alleen over de gevolgen van het delict. Dit terwijl de verdachte tijdens de zitting wel alles (over het slachtoffer) mag zeggen wat hij wil. Aan deze frustratie is vandaag een einde gekomen.
Strafrechtadvocaten zijn bang dat er met de uitbreiding van het spreekrecht te veel emotie het strafproces wordt binnengehaald. LANGZS vindt deze angst onterecht. De advocaat van het slachtoffer of een andere professional die het slachtoffer ter zitting begeleidt kan het slachtoffer van tevoren instrueren over hoe hij zich ter zitting dient te gedragen en wat hij wel of niet mag zeggen. Mochten de emoties ter zitting toch te hoog oplopen, dan kan de advocaat of begeleider het slachtoffer tot kalmte manen of in het uiterste geval om een korte schorsing vragen. Bovendien brengt een verdachte net zo goed emotie de rechtszaal binnen.
Tegenstanders maken het probleem bovendien groter dan het is, omdat het spreekrecht slechts ongeveer 500 keer per jaar wordt uitgeoefend. Henny Sackers, hoogleraar strafrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen en politierechter, meent dat in deze zaken slachtoffers zelden worden afgekapt en het ook niet meteen uit de hand loopt. Rechters zijn volgens Sackers getraind om door emoties heen te prikken. “Over het algemeen hebben de serene rust en ernst in de rechtszaal een kalmerend effect. Er zijn geen signalen dat dit na vandaag anders zal zijn”, aldus Sackers in de Volkskrant van vandaag.
Helaas moet LANGZS wel constateren dat de financiering van de advocaten die slachtoffers en nabestaanden ter zitting bijstaan door de Raad voor Rechtsbijstand ernstig wordt beknot, al helemaal in vergelijking tot de bijstand aan verdachten. Over de financiering van de slachtofferadvocatuur zijn al eerder, naar aanleiding van berichtgeving van LANGZS, Kamervragen gesteld. LANGZS spreekt volgende week over dit onderwerp met het ministerie van Veiligheid & Justitie.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mr. Richard Korver, voorzitter van stichting LANGZS, via het telefoonnummer 020 – 535 75 65 of via voorzitter@langzs.nl.
Klik hier voor het persbericht in PDF-formaat.
Update:
Op 7 juli 2016 debatteerde de voorzitter van stichting LANGZS en advocaat Wim Anker op NPO Radio 1 over het uitgebreide spreekrecht van slachtoffers. Klik hier om het fragment terug te luisteren.