De stichting Landelijk Advocaten Netwerk Gewelds- en Zeden Slachtoffers (LANGZS) roept de landelijke politiek op om voor de beoordeling van aangiften en meldingen van bedreiging een risicotaxatie-instrument in het leven te roepen. Hiermee kan door de politie de ernst van een bedreiging sneller en beter worden ingeschat.
Stichting LANGZS reageert hiermee op de berichtgeving over de dood van de 28-jarige verpleegkundige Linda van der Giesen. De vrouw werd vorige week maandag doodgeschoten op de parkeerplaats van het TweeSteden ziekenhuis in Waalwijk. Achteraf heeft de politie toegegeven dat er fouten zijn gemaakt in het onderzoek naar bedreiging van de vrouw door haar ex-vriend. Het slachtoffer had eerder bij de politie tot tweemaal toe een melding gemaakt van het feit dat haar ex-vriend mogelijk een vuurwapen zou hebben gehad, nadat ze eerder al aangifte van bedreiging had gedaan. De politie heeft op een persconferentie laten weten dat zij de urgentie van deze informatie onvoldoende heeft ingeschat en dat er, achteraf gezien, een huiszoeking had moeten plaatsvinden.
Volgens stichting LANGZS was er in deze zaak niet zozeer sprake van een capaciteitsprobleem bij de politie, als wel van een prioriteitsprobleem. De politie heeft namelijk aangegeven dat zij wel over bepaalde informatie beschikte, maar dat deze informatie vervolgens verkeerd werd beoordeeld. Deze inschattingsfout kan een gevolg zijn van de werkwijze die door de politie gehanteerd wordt wanneer er door een slachtoffer een melding van bedreiging wordt gedaan. Het gebeurt nog te vaak dat slachtoffers van bedreiging die proberen aangifte te doen, door de politie weggestuurd worden met de boodschap dat het om een civiel geschil zou gaan. De politiecultuur kan hierbij volgens stichting LANGZS een rol spelen. Een bedreiging staat over het algemeen gezien niet hoog op de prioriteitenlijst van een gemiddelde politieagent.
Stichting LANGZS pleit daarom voor invoering van een risicotaxatie-instrument bij bedreigingen. Een dergelijk risicotaxatie-instrument wordt nu al gebruikt bij meldingen van huiselijk geweld. Het risicotaxatie-instrument geldt als leidraad voor de politie om bij huiselijk geweld de situatie goed in kaart te kunnen brengen. Er wordt informatie verzameld over drie zaken, namelijk de mogelijke pleger van het huiselijk geweld, het verloop van het geweldsincident en de gezinsachtergronden. Met het risicotaxatie-instrument beoordeelt de politie uiteindelijk of er bij een situatie van (een dreiging van) huiselijk geweld een huisverbod moet worden opgelegd. Het gebruik van een risicotaxatie-instrument bij bedreigingen zou in de toekomst fatale inschattingsfouten door de politie kunnen voorkomen.
Bekijk hier het originele persbericht.